Motivasyon eksikliğinin en önemli nedenleri; Yüksek kaygıdan kaynaklanan başarısızlık hissiyatı, odaklanma ve dikkat eksikliği, psikolojik durum ve ortamın elverişsiz olmasıdır.

Bu durumlardan kurtulabilmek için, kişi öncelikli olarak kendisine vizyon belirlemelidir. Kişi, gelecekte kendisini nerede görmek istediğini ve hayal yönetimini sağlamalıdır. Yine bazı bireyler başarıyı hak etmediklerini düşünürler. Bu da motivasyon eksikliği yaşamalarına neden olur. Ayrıca kendilerini idare edebileceklerinden çok daha fazla sorumluluk almış gibi hissedebilirler. 21. yy. kazanımları doğrultusunda planlama ve ciddi tekrarlarla, soru farklılaştırması yaparak, analiz yeteneklerini geliştirmiş olmaları güçlü bir yol haritası ve motivasyonun oluşmasını sağlayacaktır.

Gelecek hedeflerinizi belirlerken meslek seçimi, bölüm ve üniversite tercihlerine yönelik bilgi akışı ve kazanımlar öğrenciler açısından çok önemlidir. Rehberlik süreçlerini planlarken, amaç sadece tercih robotlarından ezbere yapılmış olan tercih sistemleri olmamalıdır.

Her üniversitenin başarılı olduğu bölüm ve fakülteleri araştırıp, gerçekçi hedefleri ortaya koyarak bir çalışma ve tekrar programının belirlenmesi, YKS motivasyonunu ciddi düzeyde olumlu olarak etkileyecektir.

YKS için başarı sağlanabilecek ve hatta başarının ortaya konulmasındaki en önemli faktörlerden birisi nevrotik  yani duygusal durum bozukluğu olarak yaşanılan sürecin ortadan kaldırılmasıdır. Duygusal güçlülük gençlerin başarı sağlayabilmesindeki ilk etkendir. Daha sonra eğitim aldığı kuruma güvenmesi ve akademik olarak başarı sağlamış olması da yüksek motivasyon sağlayacaktir.

Değerli öğrenciler, sevgili gençler, bilgi çağı içerisinde araştırma sorusu olarak verilen yerlerin güncelde sorulması veya farklı dönütlerin alınması bu işin zenginliğidir. YKS öğrencilerinin bol tekrarlar ve deneme sınavları ile daha iyi sonuçlar alacaklarından şüphem yoktur.